Clockhuys
't Clockhuys

Centrum voor Kunst & Cultuur


info@clockhuys.com
Tel: 050-533 95 60

Cursusadministratie
(050) 533 95 80

« Terug naar Medewerkers Medewerkers
Zang lichte muziek
Marijke van Berkum

Zingen (en theater) was altijd al mijn favoriete bezigheid. Op mijn vijftiende leek mij de gaafste baan ter wereld die van achtergrondzangeres bij Stevie Wonder.

Op mín twintigste begon ik met zanglessen en ben daar eigenlijk nooit meer mee opgehouden. In Londen heb ik een jaar lang lessen gevolgd bij leden van het Roy Hart Theatre (stem en beweging) en daarnaast allerlei cursussen op theatergebied gedaan. Terug in Nederland deed ik een jazzcursus bij de USVA en werd door de docenten uitgenodigd om samen met hun op te treden. Sindsdien heb ik in verschillende funk, pop en jazzbandjes gezongen en veel opgetreden

Ik besloot om naar het conservatorium te gaan en zang lichte muziek te gaan studeren en ben in 1999 in Groningen afgestudeerd.
Daarna ben ik zangles gaan geven in Haren en Delfzijl aan de muziekschool en bij de USVA de jazzcursus gaan geven samen met Winfred Buma (van wie ik vroeger zelf les heb gehad en met wie ik nog steeds optreed).

Het zelf les nemen is hierna niet gestopt en ik heb diverse cursussen en workshops gevolgd om me verder te ontwikkelen in mijn vak. O.a. EVTST in Rotterdam aan het conservatorium en de methode van Catherine Sadolin. Deze methodes zijn er op gericht om verschillende klankkleuren op een gezonde manier te zingen. Dit is in de lichte muziek nodig, omdat er heel veel verschillende stijlen zijn waarin je kan zingen (bij rock zing je b.v. met een andere sound dan bij r&b).
Ook heb ik b.v. een improvisatiecursus gedaan bij Jilt Jansma, omdat zingen niet enkel en alleen een kwestie van zangtechniek is, maar ook gaat over hoe je je eigen verhaal vertelt. Een nummer met eigen interpretatie en eigen variaties is veel verrassender dan een imitatie van het origineel.

Uitvoerend ben ik zelf bezig met verschillende projecten. De afgelopen tijd heb ik mij o.a. bezig gehouden met improvisaties bij schilderijen samen met Jelmer Dijkstra (bassist en schilder), franse chansons gezongen met Kees Steketee (pianist). En voor Noorderzon 4 stemmige Braziliaanse muziek met band. Op dit moment ben ik bezig een project met Jan Schoemaker (saxofonist/fluitist)